5 oktober 2020 3 min

Zorgen voor onze bedrijfscultuur

Joa Middelkoop, Manager Team Engagement

Bij bol.com weten we; nieuwe inzichten doen ons groeien. Verschillen in cultuur, gender, generatie, interesse en perspectief zorgen voor het vergroten van onze denkkracht en innovatieve ideeën. In de blogserie ‘Talk Perspectives’ praten we daarom met collega’s uit de gehele organisatie, die zich van elkaar onderscheiden door hun inspirerende werkwijze, door hun bijzondere achtergrond of door hun interessante visie op het leven. Want een ding is zeker, ook al hebben we hetzelfde doel voor ogen, we zijn allemaal anders en bewegen er allemaal op een andere manier naartoe. En dat is maar goed ook.

Joa Middelkoop, oorspronkelijk komt ze uit het boerendorpje Schoonrewoerd, maar woont inmiddels alweer 12 jaar in Utrecht. Redelijk verstadst zou je zeggen, maar niets is minder waar. Het ‘ons kent ons’ van het dorp, dat miste ze in Utrecht. Toch heeft ze dat teruggevonden in de bijzondere wijk waar ze nu woont. Een wijk waar het verbinden van mensen centraal staat. Iets wat in haar werk ook weer terugkomt. En iets waar we het in deze tweede blog van de serie ‘Talk Perspectives’ over zullen hebben. Want Joa haalt haar energie uit mensen samenbrengen, dat is waar ze goed in is en wat haar maakt tot wie ze is. Daarnaast kennen we het gezegde: Je kunt het meisje uit het dorp halen, maar het dorp niet uit het meisje :).

Mijn eigen dorpje in de stad

“De plek waar ik woon zou eerst gesloopt worden, tot ik een brief in de bus kreeg met de mededeling dat ze hier een sociaal project wilden starten. Deze buurt is altijd al een kleine gemeenschap geweest, daarom woon ik hier ook zo graag. Met het social project “Majella Wonen” zou die gemeenschap alleen maar groeien. Bij de informatieavond was ik verkocht. Van de 66 woningen is de helft van de bewoners sociaal kwetsbaar. Bijvoorbeeld mensen uit de schuldsanering of die dakloos zijn geweest. Ze willen graag weer een plekje in de maatschappij. In de andere helft van de woningen wonen mensen die daar graag bij willen ondersteunen, mensen zoals ik. De mensen helpen met een plek terugvinden in de maatschappij vind ik belangrijk. Plus ik haal er zelf veel plezier uit, want ik heb mijn eigen kleine dorpje in de stad.”

“Vaak worden daklozen geplaatst in een wijk waar zij ontzettend anoniem zijn, dan vallen ze weer terug in oude gewoontes. Hier gebeurt dat niet, want we weten wie onze buren zijn. We maken een praatje, organiseren activiteiten, en nog veel meer. Dat kan van een kopje koffie in de gemeenschappelijke ruimte zijn tot helpen met de belastingaangifte tot aan een groot burendagevenement. Om mensen op te zien bloeien en te zien veranderen, wanneer ze bepaalde dingen kunnen kopen of een baan hebben gevonden, is enorm leuk. Dat geeft mij ook weer een fijn gevoel.”

Engagement bij bol.com

“Vanaf dag één voelde de sfeer bij bol.com echt goed. Ik liep door Plaza (de ontvangstruimte op het kantoor), en zag alleen maar vrolijke gezichten. Het is allemaal erg relaxed. Creativiteit in mijn werk vind ik erg belangrijk. Concepten bedenken, mensen motiveren, evenementen organiseren, dat vind ik fantastisch om te doen en dat is wat ik nu doe bij team Engagement.”

“In de komende drukke periode (onze piek) hebben we 1500 service experts verspreid over 10 locaties zitten. Omdat deze mensen op andere locaties zitten, misten zij het gevoel van bol.com. Precies daar komen wij om de hoek! De klanten moeten een echte bol.com’er aan de lijn krijgen. De sfeer, de cultuur en het gevoel moet dus op die 10 locaties ook naar voren komen. Met unieke en ludieke acties zorgen we ervoor dat bol.com daar ook door de aderen stroomt. Voor corona organiseerden we leuke quizzen, poffertjeskramen op locaties, sokken als cadeautjes, noem maar op! Nu proberen we zoveel mogelijk online te doen. Ook hier vind ik het ontzettend waardevol om alle collega’s van bol.com bij elkaar te brengen en hetzelfde gevoel te geven.”

Werk en privé

Bij mij liggen werk en privé dicht bij elkaar. Mensen samenbrengen door middel van het organiseren en bedenken van leuke activiteiten

“Ik ben echt een sociaal dier. In Utrecht ben je best wel anoniem, onbewust ben ik echt op een hele fijne plek terecht gekomen, waar het sociale aspect een belangrijke factor is. Als mens wil iedereen gezien worden. En dat gebeurt hier bij iedereen. Ik leen namelijk écht een kopje suiker van mijn buren!”

“Bij mij liggen werk en privé dicht bij elkaar. Mensen samenbrengen door middel van het organiseren en bedenken van leuke activiteiten. Ik denk dat dit overal belangrijk is, niet alleen bij de sociaal kwetsbaren. Contact met elkaar en de buurt kan iedereen helpen. Het zorgt er ook voor dat iedereen zichzelf kan en mag zijn, dat vind ik zo waardevol.”

“Ook bij bol.com mag iedereen zichzelf zijn. Trek lekker een hemdje aan, ook al heb je tatoeages op je arm. Als jij je daar goed in voelt, doen! Zolang jij je werk goed doet, maakt bol.com dat niet uit. Daarnaast vind ik de niet lullen, maar poetsen-mentaliteit fijn. Dan ga je van de tien keer misschien één keer de mist in, maar negen keer gaat het goed. Plus als je een idee hebt, dan mag je dat uitzoeken, onderbouwen en gaan uitvoeren. Samen met mijn team mogen wij zelf bepalen wat we willen doen, echt een stukje vrijheid in je werk.”

De buurman next door

“Als Huub (CEO) dan ineens bij je komt zitten in het restaurant, of dat de directie in Plaza even naar je zwaait, dat is echt bol.com. Soms begrijp ik wel dat het lijkt alsof bol.com uit één persoon bestaan, maar als ik dan binnenloop, dan zie ik zoveel diversiteit. Iedereen is welkom, bol.com voelt soms net als je buurman next door.”