8 oktober 2021 3 min

Duurzaam verpakken in de logistiek

Wouter - Business Analist

“Elk project dat je bij bol.com aanpakt heeft enorme impact. Er gaan jaarlijks miljoenen artikelen door onze warehouses. Als je de inpaktijd met twee seconden inkort, bespaart dat aardig wat euro’s met de volumes die wij bij Logistiek draaien.”

De goedlachse Wouter Valk vertelt enthousiast over zijn werk als Business Analist bij bol.com. Hij begon in 2017 als stagiair op de Controlling afdeling: “Ik had het enorm naar m’n zin bij bol.com, maar ik zocht een andere uitdaging binnen de club. Ik merkte dat er nog veel werk te verzetten was bij Logistiek, omdat we zó hard groeiden met bol.com. Mijn persoonlijke drijfveer is dat ik aan die groei kan bijdragen. Als ik zie wat we nu al hebben bereikt en wat ik in deze korte tijd al aan projecten heb gedaan, besef ik hoeveel ik daarvan heb geleerd. Ik vind Logistiek echt een fantastisch vakgebied.”

Jouw project centraal in de keten

“Wat een Business Analist doet? Kort gezegd optimaliseren we logistieke processen. We willen de hele keten verbeteren, vanaf het moment dat een bestelling in onze warehouses binnenkomt, tot het verzenden naar de klant. Ik ben onderdeel van het Capacity Management team. Die naam zegt het al, we richten ons op het optimaal benutten van de capaciteit in de warehouses. Bijvoorbeeld door voorraden goed te verdelen over onze verschillende locaties, een project waar mijn collega Laura mee bezig is. Als team krijgen we de vrijheid om met elkaar te bepalen waar we aan werken en hoe we dat aanpakken. Die autonomie heb je trouwens overal binnen bol.com. Het is iets waar alle bol.com’ers veel waarde aan hechten. Naast die vrijheid komt tevens de verantwoordelijkheid om wel de gezamenlijke doelen na te streven die we als bol.com hebben bepaald.”

“Ik werk aan het project Master Data. Elk artikel in ons assortiment heeft metadata, zoals afmeting, gewicht, maar ook of je iets kunt rollen, of het vloeibaar is of juist breekbaar. Ik breng met mijn team die data in kaart, zodat het door de complete keten kan worden gebruikt, van bestelling tot bezorging. Die data heeft effect op de manier van verpakken voor onze klant.

Een breekbaar product zoals een porseleinen vaas laten we op dit moment liever handmatig inpakken door een operator dan door een geautomatiseerde robotarm en verpakkingsmachine. Een luchtbed daarentegen is vaak al zo goed verpakt in een eigen doos, daar hoeven wij geen extra verpakking omheen te doen. De operator plakt een verzendlabel op de doos en het pakket is direct klaar. Maar een e-reader heeft weer wel een extra verpakking nodig, plus opvulmateriaal. Op basis van de data uit ons systeem krijgt een operator op zijn scherm exacte instructies wat zij of hij moet doen bij elke bestelling die langskomt. Dat kan variëren van volledig inpakken met extra bescherming, tot onverpakt verzenden. Hiermee besparen we al tonnen karton per jaar.”

We willen nog zoveel spannende projecten doen

Een duurzame snoepwinkel

“Dat onverpakt verzenden kwam niet uit de lucht vallen,” vervolgt Wouter, “We zijn continu op zoek naar manieren om meer duurzaam te werken én kosten te besparen. Die twee gaan hand in hand bij ons. Een belangrijk onderdeel in de keten zijn de verpakkingen en ik was benieuwd wat we daar konden besparen. Het was echt of ik een snoepwinkel binnenliep, met de kansen om daar te verbeteren op de manier van inpakken en wát we inpakken. We wilden minder verpakkingsmateriaal gebruiken en minder lucht inpakken. Want beiden verkleinen onze ecologische voetafdruk én leveren besparingen op.

Inmiddels maken we het verschil door een groeiend aantal artikelen onverpakt of in een gerecyclede zak te verzenden in plaats van een kartonnen doos en door kritisch te zijn welke artikelen écht opvulpapier nodig hebben. Dat zijn projecten die allemaal zijn gestart omdat we als team de kansen zagen om het proces duurzamer en efficiënter te maken. We hebben met bol.com een missie waar we naar werken, elke dag duurzamer winkelen bieden aan onze klanten. Als je hier zichtbaar aan bij kunt dragen met je ideeën, dan krijg je langs alle kanten hulp.“

Bepaal je roadmap

“Dat is zo mooi bij bol.com, je krijgt binnen je functie de verantwoordelijkheid om zelf invulling te geven aan je werk. Ik had echt geen expertise op het gebied van verpakkingen, maar ik zag wel dat binnen de hele keten hier verbeteringen mogelijk waren. Met collega’s van IT en Operatie hebben we dit opgepakt en werken we stapsgewijs naar verschillende oplossingen toe. We bepalen onze eigen roadmap en maken de business cases indien nodig. Zo geef je eigen invulling aan het werk. We werken allemaal volgens de agile principes. We testen onze aannames gaandeweg en sturen bij waar nodig. Bestellingen verpakken en verzendklaar maken is cruciaal voor de operatie van bol.com. Daarom hebben we wel allerlei veiligheden ingebouwd om niet zomaar iets in productie te zetten. Het logistieke proces moet erop vooruit gaan door onze innovaties, niet erdoor worden verstoord.”

Wil je meer weten over logistiek bij bol.com? Bekijk dan deze pagina.

Manon Vink Recruiter

Professionele ontwikkeling

“Iedereen werkt hard bij bol.com. Iedereen zet zijn schouders eronder, niemand loopt weg voor zijn verantwoordelijkheden,” aldus Wouter. “Ik kan wel zeggen dat er een soort familiesfeer hangt. Bol.com zorgt goed voor je. Ik ben nu intern bezig met de ontwikkeling van mijn loopbaan. Dat doe ik niet alleen, ik krijg hier de hulp van een People Lead, iemand die ervoor zorgt dat ik me blijf ontwikkelen. Ik vind dat echt fantastisch, hoe bol.com serieus aandacht heeft voor je carrière.”

Wouter kijkt met een grote glimlach en een positieve blik naar de toekomst, “We willen nog zoveel spannende projecten doen. Ons team gaat werken met predictive modelling, onder andere met de data uit mijn project. Samen met Data Scientists kunnen we dan nog preciezer bepalen welke producten naar welk warehouse gaan, onder andere op basis van afmetingen en al die andere data waar ik nu mee bezig ben.” Tegelijk weet hij nog niet waar hij over een jaar staat. ”Ja, het zou me niets verbazen als ik over een jaar weer met een heel ander project bezig ben. Er gebeurt zo enorm veel op het gebied van Logistiek bij bol.com. We breiden ons warehouse in Waalwijk uit, we blijven maar groeien. Dat biedt een wereld vol kansen en uitdagingen.”